Sosyal Medya

Güncel

Amerika uzun vadede Ortadoğu’daki angajmanlarını azaltarak ‘Hint-Pasifik Bölgesi’ne odaklanmak istiyor

Hürriyet Gazetesi yazarı Taha Akyol, Trump'ın Suriye'den çekileceğiz sözlerinin ardından ABD'nin Ortadoğu stratejisini masaya yatırdı.



Taha Akyol, ABD'nin İran tehdidine karşı Ortadoğu'da gücünü korumak istediğini ama Hint - Pasifik bölgesinde artan Çin tehdidi karşısında bu bölgeye odaklanmak konusunda terddütler yaşadığını belirtirken bölgeden ayrılması Rusya'nın gücünü büyük oranda artıracağını iddia etti.

Yazının İlgili Bölümü

Gayriciddidir çünkü Ä°ran’ın DoÄŸu Akdeniz’e uzanan nüfuzunu engellemek Amerika’nın temel stratejilerinden biridir. Trump kabinesi de askerlerle doludur.

Obama, hızla Irak’tan çekilip Ä°ran’a fırsat verdiÄŸi için eleÅŸtirilmiyor mu?

Trump’ın sözleri aynı zamanda ciddidir. Amerika uzun vadede OrtadoÄŸu’daki angajmanlarını azaltarak ‘Hint-Pasifik Bölgesi’ne odaklanmak istiyor.

Trump her zamanki popülist ilgi çekme tutkusuyla kısa ve uzun vadeleri karıştırmış olsa gerek. Mesele Türkiye için de son derece önemlidir.

ÜÇ DEV ÜLKE

Amerikan ekonomisi normal seyrinde büyüyor, 2016 yılında cari fiyatlarla 18 trilyon doları geçmiş. Çin ise hızla büyüyor, 2016 yılında 11 trilyon doları aşmış.

Rusya ise büyük bir askeri güç fakat iktisaden hantal; petrol ve gaz fiyatları artınca biraz kıpırdamış, o kadar. Bu tablonun dünya dengesini nasıl deÄŸiÅŸtirmekte olduÄŸunu ABD’nin Aralık 2017’de açıklanan Milli Güvenlik Belgesi’nde izleyebiliriz...

ABD GÃœVENLÄ°K BELGESÄ°

 
Belgede Rusya sadece askeri, Çin ise hem iktisadi hem askeri güç olarak ele alınıyor. Trump imzalı belgede Çin’in, Amerikan’ın bilim ve teknolojisini kullanarak hızla geliÅŸtiÄŸi, Amerikalıların bu geliÅŸmeyle liberal deÄŸerlerin Çin’e gireceÄŸini zannettiÄŸi, halbuki Çin’in tam aksine askeri ve hegemonik bir güç olmaya yöneldiÄŸi anlatılıyor:
 
“Jeopolitik rekabet, Hint-Pasifik bölgesinde meydana geliyor. Hindistan’ın batı kıyısından ABD’nin batı kıyılarına kadar uzanan bölge, dünyanın en kalabalık ve ekonomik açıdan dinamik bölümünü temsil etmektedir... Çin, ABD’nin bölgeye eriÅŸimini kısıtlamak ve bu bölgede kendisi için daha serbest bir ortam saÄŸlamak için hızlı bir askeri modernizasyon baÅŸlattı. Çin hâkimiyeti, Hint-Pasifik bölgesindeki birçok ülkenin egemenliÄŸini azaltma riski yaratıyor.”
 
Belgenin devamında ABD’nin Japonya, Hindistan ve Avustralya ile ‘dörtlü iÅŸbirliÄŸi’ni güçlendirmesi, Güney Kore, Filipinler, Tayland, Vietnam, Endonezya, Malezya ve Singapur’la ‘yükselen güvenlik ve ortaklık iliÅŸkileri’nin geliÅŸtirilmesi öngörülüyor.
Belgenin OrtadoÄŸu’ya bakışı şöyle:
 
“ABD’ye düşman olmayan ve istikrarlı bir küresel enerji pazarına katkıda bulunan, cihatçı teröristler için güvenli bir sığınak ya da geliÅŸme alanı olmayan bir OrtadoÄŸu istiyoruz.”
 
İran ve cihatçı terör örgütleri önemli tehlikeler olarak vurgulanıyor. Ortadoğu elbette çok önemli fakat önemi giderek azalıyor.
 
Enerjide alternatiflerin gelişmesiyle petrol fiyatlarının düşmesi de bunun bir işareti.
 
 
YAZININ TAMAMI İÇİN HÃœRRÄ°YET 
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.